Услугите на психотерапевта

Причини за паник атаки и паническо разстройство

panic-disorder/causes-panic-disorder-s

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Психологическа помощ от специалист

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Пристъпите на паника и развитие на паническото разстройство могат да възникнат под въздействието на различни фактори, които включват психологически, физиологични и външни причини.

Психологически фактори:

 • Тежък стрес или травматични събития, като загуба на любим човек, развод или други негативни промени в живота.
 • Посттравматично разстройство и травматични преживявания в детството, включително семейни конфликти, злоупотреба или свръхзащита.
 • Прекалено безпокойство за вашето здраве, известно като хипохондрия.

Някои физиологични фактори:

 • Генетична предразположеност: Анамнеза за паническо разстройство при близки роднини може да увеличи риска от развитието му.
 • Промени в нивата на невротрансмитери като катехоламини, които се произвеждат от надбъбречната кора.

Хормоналните причини за пристъпите на паника могат да включват следните състояния:

 • Заболявания на щитовидната жлеза, като хипертиреоидизъм или тиреотоксикоза, които засягат нивата на хормоните и могат да причинят симптоми, подобни на пристъпи на паника.
 • Нарушения на паращитовидната жлеза, които могат да доведат до промени в нивата на калций в кръвта и да причинят безпокойство.
 • Феохромоцитомът е тумор на надбъбречната жлеза, който може да секретира прекомерни количества адреналин и други хормони на стреса.
 • Захарен диабет, при който колебанията в нивата на кръвната захар могат да допринесат за тревожност и пристъпи на паника.
 • Промени в хормоналните нива по време на пубертета, бременност, след раждане и менопауза.

Външни причини:

 • Преумора, недоспиване, стрес и махмурлук.
 • Пиене на големи количества кофеинови напитки.
 • Необичайна среда и внезапни промени в живота.

Тези състояния могат да повлияят на цялостното ви благосъстояние и да допринесат за развитието на панически атаки. Важно е да посетите лекар, за да диагностицира и лекува хормоналните дисбаланси, ако подозирате, че те могат да причинят вашите панически атаки.

Посочени фактори могат да взаимодействат, за да създадат условия за възникване на панически атаки. Разбирането на тези причини помага на специалистите да разработят ефективни стратегии за лечение и подкрепа за хора, страдащи от тези състояния.

Психотерапия за причините за паник атаките: Пътят към разбирането и изцелението

Пристъпите на паника са не само физически и емоционални реакции на нашето тяло, но и резултат от сложно взаимодействие между нашия ум и физиология. Психотерапията играе ключова роля в изследването и лечението на първопричините за пристъпи на паника и паническо разстройство.

Дълбоко разбиране на причините: Терапевтът започва с задълбочен анализ на историята на живота на клиента, за да идентифицират възможните психологически задействания, като стрес, травма или дори хормонални промени, които могат да допринесат за атаките.

Индивидуален подход на лечение: Всеки човек е уникален и затова терапевтът разработва персонализирани планове за лечение, които могат да включват когнитивно-поведенческа терапия (КПТ), гещалт терапия, позитивна психотерапия и други методи.

КПТ и управление на мислите: КПТ помага на клиентите да идентифицират и променят негативните мисловни модели, които могат да причинят или влошат паническите атаки, като преподава техники за справяне със стреса и безпокойството.

Овладяване на физиологичните реакции: Терапевтът учи клиентите на техники за релаксация и дихателни упражнения, за да помогне за справяне с физически симптоми като ускорен пулс и затруднено дишане.

Дългосрочна подкрепа и развитие: Психотерапията осигурява не само незабавно облекчение, но и стратегии за дългосрочно управление и предотвратяване на панически атаки, като помага на клиентите да водят пълноценен и щастлив живот.

Психотерапията за причините за паническите атаки е цялостен подход, който помага на хората не само да се справят със симптомите, но и да разберат и променят основните причини за появата им.

Специалист по тревожност Денис Герман Специалист
по тревожни разстройства

Вашето благополучие и спокойствие са моя основна грижа и предмет на моята професионална страст.

Животът понякога ни поставя предизвикателства, които може да изглеждат непреодолими, но аз съм уверен, че заедно можем да намерим пътя към истинския мир и радост. Тук съм, за да ви подкрепям във всяка стъпка, да ви предложа своето рамо и професионална помощ.

Заедно можем да преодолеем всякакви трудности, аз ще ви помогна да придобиете самочувствие и да се научите да живеете в хармония със себе си и света около вас.

С уважение и надежда за вашето благополучие, Вашият психотерапевт