Услугите на психотерапевта

Какви навици са необходими за преодоляване на паники

panic-disorder/skills-panic-disorder-s

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Психологическа помощ от специалист

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Какви мисловни умения трябва да развиете, за да преодолеете паническите атаки и паническото разстройство?

Тези умения помагат за намаляване на чувството на безпомощност преди пристъпи на паника и укрепват психологическата устойчивост. Развиването на тези умения често е част от когнитивно-поведенческата терапия (CBT), която се счита за едно от най-ефективните лечения за паническо разстройство.

За да се преодолеят пристъпите на паника и паническото разстройство, е важно да се развият следните мисловни умения:

 • Съзнателност: Способността да останете в настоящия момент и да сте наясно с вашите мисли и чувства без осъждане.
 • Критично мислене: Способността да анализирате вашите мисли, особено тези, които допринасят за безпокойството, и да оценявате тяхната реалност.
 • Положително преформулиране: Умението за преформулиране на потенциално стресиращи събития или мисли по по-положителен или неутрален начин.
 • Решаване на проблеми: Способност за идентифициране на проблеми и разработване на реалистични стратегии за разрешаването им.
 • Самоуспокояване: Способността да се успокоявате в моменти на повишена тревожност чрез дихателни упражнения, медитация или други техники за релаксация.
 • Гъвкавост на мисленето: Способността да се адаптирате към промените и да гледате на ситуациите от различни ъгли.
 • Самоефективност: Увереност в способността на човек да контролира реакциите и поведението си в тревожни ситуации.

Онлайн терапевтът може да помогне за развитието на ефективни мисловни умения, необходими за преодоляване на пристъпи на паника и паническо разстройство чрез следните методи:

 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT): Онлайн CBT сесиите помагат на клиентите да идентифицират и променят негативните мисловни модели, които допринасят за безпокойството.
 • Техники за релаксация: Терапевтът учи клиентите на техники за релаксация, като диафрагмено дишане и прогресивна мускулна релаксация, които могат да се практикуват навсякъде и по всяко време.
 • Техники за внимателност: Онлайн терапевтът може да включи упражнения за внимателност, за да помогне на клиентите да се съсредоточат върху настоящия момент и да намалят безпокойството.
 • Обработка на мисли: Клиентите се научават да разпознават и предизвикват ирационални вярвания и катастрофални мисли, които могат да предизвикат пристъпи на паника.
 • Подкрепа и развитие на умения: Терапевтът предоставя инструменти за самопомощ и стратегии за управление на стреса, за да помогне на клиентите да се чувстват по-уверени и спокойни.
 • Терапия с експозиция: В някои случаи терапевтът може да използва онлайн терапия с експозиция, за да помогне на клиентите постепенно да се приспособят към ситуации, провокиращи безпокойство.

Онлайн психотерапията осигурява гъвкавост и достъпност, позволявайки на клиентите да работят върху проблемите си в удобна среда и в удобно за тях време. Това може да бъде особено полезно за тези, които имат ограничен достъп до терапевти в своя район или предпочитат поверителността на отдалечените сесии.

Специалист по тревожност Денис Герман Специалист
по тревожни разстройства

В тези моменти, когато пристъпите на паника завладяват ума и тялото ви, искам да знаете, че съм готов да ви помогна да намерите пътя към спокойствието и увереността. Вашето психическо здраве и благополучие са основната ми грижа.

Паническото разстройство може да бъде поразително, но заедно можем да се научим да разбираме и управляваме тези чувства. Предлагам ви не само професионални знания и опит, но и искрено желание да ви подкрепям във всяка стъпка по пътя към възстановяването.

Моля, не забравяйте, че не сте сами. Готов съм да ви изслушам, да ви предложа стратегии за справяне с безпокойството и да ви подкрепя в намирането на вътрешен баланс. Заедно можем да преодолеем предизвикателствата на паник атаките и да продължим напред към живот на радост и мир.

С уважение и грижа, Вашият психотерапевт