Услугите на психотерапевта

Кореспонденция между съпругата и друг мъж

history/02

Двойката искаше да преодолее кризата поради ревността на съпруга

Психологическа помощ от специалист

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Яна и Сергей са женени от 10 години. Двамата имат две деца, дъщеря на 8 години и син на 5 години. Яна работи като счетоводител в голяма компания, Сергей работи като инженер в малка компания. Живеят в апартамент под наем в центъра на града. Отношенията им бяха доста спокойни и хармонични, докато Сергей не откри, че Яна си кореспондира с друг мъж. Той научи, че се познават от няколко месеца и често си разменят комплименти, шеги и снимки. И веднъж дори се срещнаха в кафене.

Сергей изпита силна ревност, негодувание и гняв. Той започна да упреква Яна за предателство, изисквайки обяснения и извинения. Яна на своя ред беше шокирана и уплашена. Тя се опита да успокои Сергей. Казала, че това е просто приятелско общуване, че не изпитва нищо друго освен съчувствие към този мъж, че обича само него и не иска да унищожи семейството им, но Сергей не й повярва.

Той започна да контролира нейния телефон, социални мрежи, поща, местоположение. Започна да звъни по няколко пъти на ден, да пита с кого е и какво прави. Ревността се появила към нейни колеги, приятели, дори деца. Състоянието на Сергей се влоши и той започна често да крещи на жена си, да я обвинява и унижава и да пие повече алкохол, за да облекчи стреса.

Яна се почувства виновна и разбра, че е сгрешила, когато започна да си кореспондира с друг мъж. Според Яна това е начин да разнообрази живота си, който е станал скучен и монотонен. Във връзката тя спря да получава достатъчно внимание, грижа и любов от Сергей, който беше твърде зает с работата и хобитата си. Искаше да се чувства желана, интересна и привлекателна. Не планирах нищо сериозно в общуването с друг мъж. За нея това беше просто игра, флирт, фантазия. Тя иска да спаси връзката им, защото все още обича Сергей и цени семейството им.

Отношенията им станаха напрегнати, конфликтни и нездравословни. Постоянно се караха, обиждаха се и мълчаха. Започнаха по-рядко да общуват и да прекарват време заедно, по-рядко да ходят на срещи, да посещават хора и да ходят на кино. В интимни отношения те се отдалечиха един от друг. Започнаха да мислят за развод, но се страхуваха от последствията за себе си и за децата си.

В резултат на това те се обърнаха за помощ, за да се опитат да спасят връзката си чрез семейна психотерапия. Работата продължи няколко месеца, провеждахме индивидуални и съвместни сесии. Използвани са различни методи и подходи, включително когнитивно-поведенческа терапия, гещалт терапия, позитивна семейна психотерапия.

Психотерапевтичният процес протече по следния начин:

  • В индивидуални сесии партньорите се научиха да разбират своите чувства, мисли и поведение, свързани с измамата. И Яна, и Сергей трябваше да разпознаят и променят своите негативни вярвания, изкривяване на мисленето, нереалистични очаквания и неефективни стратегии за справяне. Те също се научиха да изразяват емоциите си конструктивно. Беше обърнато внимание на възстановяването на самочувствието, самоуважението и самоувереността, както и на развитието на силните страни, интереси, цели и потенциал.
  • Съвместни сесии, фокусирани върху възстановяването на връзката, доверието, уважението и любовта. По време на терапията партньорите подобриха комуникацията и взаимното си разбирателство, възстановиха интимността и романтиката във връзката, а също така се научиха да решават своите проблеми, конфликти и разногласия и да се подкрепят взаимно в трудни моменти.
  • По време на психотерапевтичния процес Яна и Сергей получаваха домашна работа, която трябваше да изпълняват между сесиите. Това бяха различни упражнения, тестове, въпроси, задачи, игри, експерименти, които бяха насочени към подобряване на тяхното психологическо състояние и взаимоотношения. Например беше необходимо да водят дневник, да гледат филми, да правят медитации, да спортуват, да ходят на срещи, да правят подаръци, да правят комплименти, да се галят и т.н.
С помоща на психотерапията Яна и Сергей започнаха да забелязват положителни промени в себе си и в отношенията си. Започнаха да се чувстват по-добре, по-спокойни, по-щастливи. Започнаха да мислят по-позитивно, по-реалистично, по-градивно, общуването придоби топлота и дълбочина. Проблемите се решаваха по-лесно, по-бързо и по-добре. Доверието и уважението един към друг започнаха да се възстановяват във връзката. И в резултат на това партньорите започнаха да се сближават, подкрепят, оценяват и се радват един на друг.

На финалната сесия Яна и Сергей споделиха, че са щастливи, че са успели да спасят връзката си.