Услугите на психотерапевта

Защо психотерапията при паник атаки и паническо разстройство е по-ефективна от приема на антидепресанти

panic-disorder/pills-panic-disorder-s

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Психологическа помощ от специалист

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Защо въпреки приема на антидепресанти паник атаките продължават

Антидепресантите могат да бъдат ефективни при лечение на паническо разстройство, но тяхната ефективност и приемливост може да варира от човек на човек.

В някои случаи антидепресантите може да не помогнат поради няколко причини:

 • Индивидуални разлики в отговора на лекарствата: Хората може да реагират по различен начин на антидепресантите поради генетиката, общото здравословно състояние и други лекарства, които може да приемат.
 • Грешен избор на лекарство: Има различни класове антидепресанти и някои може да са по-ефективни за конкретен човек от други.
 • Недостатъчна дозировка или продължителност на лечението: Може да отнеме време и корекции на дозата, за да се постигне пълен терапевтичен ефект.
 • Странични ефекти: Страничните ефекти могат да направят приема на антидепресанти неприятен или невъзможен за някои пациенти.
 • Психологически фактори: Паническото разстройство често се свързва с психологически проблеми, които могат да бъдат решени по-добре чрез психотерапия.
 • Съпътстващи заболявания: Наличието на други психични или физически заболявания може да затрудни лечението на паническо разстройство с антидепресанти.
Важно е да обсъдите всички проблеми с вашите лекарства с вашия лекар и да обмислите цялостен подход на лечение, който може да включва както лекарства, така и психотерапия.

Защо психотерапията при паник атаки и паническо разстройство е по-ефективна от приема на антидепресанти

 • Холистичен подход: Психотерапията има за цел да разбере и промени мисловните модели и поведението, които са в основата на паническите атаки, осигурявайки по-дълбоко, по-трайно решение.
 • Индивидуализация: Психотерапевтите могат да приспособят подход към уникалните нужди и обстоятелства на всеки клиент, което може да бъде по-ефективно от стандартната фармакотерапия.
 • Развитие на умения за справяне: Психотерапията учи клиентите на умения за справяне със стреса и тревожността, които могат да използват в ежедневието си, намалявайки зависимостта от лекарства.
 • Без странични ефекти: За разлика от антидепресантите, психотерапията няма странични ефекти, което я прави по-приемлива за някои клиенти.
 • Справяне с първопричините: Психотерапията помага да се идентифицират и да се преодолеят основните причини за безпокойство, докато антидепресантите са насочени главно към овладяване на симптомите.
 • Дългосрочна ефективност: Изследванията показват, че психотерапевтичните интервенции могат да осигурят дългосрочно подобрение, докато ефектът на антидепресантите може да отслабне след спиране.
За някои хора комбинацията от психотерапия и антидепресанти може да бъде най-ефективна. Решението за лечение трябва да се вземе индивидуално, като се вземат предвид всички фактори, включително тежестта на симптомите, медицинската история и личните предпочитания.

Комбинирането на психотерапия с антидепресанти може да се препоръча в следните случаи:

 • Тежки или постоянни симптоми: Ако клиентът страда от тежки симптоми на паническо разстройство, които не се подобряват само с психотерапия.
 • Чести рецидиви: Ако клиентът има чести повтарящи се епизоди на паник атаки, дори след успешен курс на психотерапия.
 • Съпътстващи психични разстройства: Комбинираното лечение може да бъде по-ефективно при наличие на съпътстващи психични разстройства, като депресия или тревожни разстройства.
 • Недостатъчен отговор на монотерапия: Ако клиентът не покаже подобрение след монотерапия с антидепресанти или психотерапия, комбинирането на двата метода може да подобри терапевтичния ефект.
 • Предпочитания на клиента: Някои клиенти може да предпочетат комбинирано лечение, за да увеличат максимално шансовете за възстановяване.
 • Препоръки на терапевта: Терапевтът може да препоръча комбинирано лечение въз основа на индивидуална оценка на състоянието на пациента и медицинската история.

Консултирайте се с психотерапевт, за да определите най-добрия план за лечение въз основа на вашите индивидуални характеристики и нужди.

Специалист по тревожност Денис Герман Специалист
по тревожни разстройства

Разбирам, че справянето с паническото разстройство може да бъде невероятно трудно и плашещо. И искам да знаете, че съм готов да ви подкрепя на всяка стъпка от пътя към възстановяването.

Пристъпите на паника могат да се чувстват като внезапни и завладяващи вълни на страх, но заедно можем да се научим да управляваме тези чувства и да ви върнем контрола над живота ви. Предлагам ви безопасно място, където можете да говорите за вашите притеснения и да научите стратегии, които да ви помогнат да се справите с безпокойството си.

Не забравяйте, че паническото разстройство не е смъртна присъда и с правилната подкрепа и стратегии можете да намерите мир и радост в живота си.

С уважение и грижа, Вашият психотерапевт