Услугите на психотерапевта

Предотвратяване на паники и паническо разстройство

panic-disorder/prevention-panic-disorder-s

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Психологическа помощ от специалист

Психолог онлайн за българи от всяка точка на света

Важно е да включите в живота си редовни упражнения, здравословна диета, адекватен сън и техники за релаксация като медитация или дихателни упражнения. Практиките за внимателност и когнитивните поведенчески стратегии също могат да помогнат за предотвратяване на панически атаки. Ако смятате, че не можете да се справите сами, не се колебайте да потърсите помощ от специалист.

Ако вече сте преживели пристъп на паника, тогава няколко стъпки могат да помогнат за намаляване на вероятността да се появят:

 • Избягвайте прекомерното търсене на информация за паник атаките в интернет и участието в специализирани форуми, за да не засилите тревожността.
 • Не се фокусирайте върху обсъждането на състоянието си с близки, тъй като това може да увеличи тревожността.
 • Не избягвайте ситуации, които смятате за опасни; избягването може да увеличи страха и безпокойството.
 • Ограничете молбите си за помощ, за да не засилвате чувствата си на неспособност да се справите с проблема.
 • Не се опитвайте да контролирате физиологичните реакции по време на пристъп на паника, тъй като това може да влоши симптомите.

За да намалите риска от панически атаки, се препоръчва следният начин на живот:

 • Редовни упражнения: Физическата активност помага за намаляване на стреса и подобрява настроението ви.
 • Техники за релаксация и медитация: Практики за намаляване на безпокойството като йога, медитация и дихателни упражнения могат да ви помогнат да останете спокойни.
 • Здравословна диета: Яденето на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, поддържа цялостното здраве и благополучие.
 • Адекватен сън: Качественият сън е важен за поддържане на емоционален баланс и намаляване на тревожността.
 • Избягване на стимуланти: Ограничете кофеина и други вещества, които могат да причинят свръхстимулация.
 • Управление на стреса: Научете ефективни техники за управление на стреса, като прекарване на време с приятели, хобита и други релаксиращи дейности.
Тези прости стъпки могат да ви помогнат да живеете по-спокоен, по-балансиран живот, намалявайки вероятността от пристъпи на паника.

Терапевтът може да помогне за създаването на начин на живот, който намалява риска от панически атаки чрез следните подходи:

 • Преподаване на техники за релаксация: Терапевтът може да ви научи на различни техники за релаксация, като дихателни упражнения, медитация или прогресивна мускулна релаксация, които могат да помогнат за намаляване на стреса и безпокойството.
 • Когнитивно-поведенческа терапия (CBT): Този метод има за цел да промени негативните мисловни модели и поведение, които могат да допринесат за пристъпи на паника. Терапевт работи с вас, за да разпознае и коригира ирационалните вярвания и страхове.
 • Подкрепете и развийте умения за управление на стреса: Терапевтът може да ви помогне да развиете стратегии за ефективно управление на стреса в ежедневието си, включително управление на времето, определяне на приоритети и подобряване на комуникационните умения.
 • Промени в начина на живот: Можете да работите с вашия терапевт, за да разработите план за прилагане на здравословни навици, като редовни упражнения, балансирана диета и адекватен сън, които могат да подобрят общото благосъстояние и да намалят тревожността.
 • Терапия с експозиция: В някои случаи терапевтът може да използва терапия с експозиция, за да ви помогне постепенно и по контролиран начин да свикнете със ситуации, провокиращи безпокойство, като по този начин намали страха ви от тях.

Работейки с психотерапевт, можете не само да намалите риска от панически атаки, но и да подобрите цялостното си качество на живот.

Специалист по тревожност Денис Герман Специалист
по тревожни разстройства

Говоря с вас днес преди всичко като човек, който дълбоко съчувства на всеки от вас, изпитващ трудностите на паник атаките. И съм готов да ви предложа не само професионална помощ, но и искрена подкрепа и разбиране.

Пристъпите на паника могат да бъдат съкрушителни, но искам да знаете, че не сте сами в тази борба. Заедно можем да намерим начини да преодолеем страха, да се научим да управляваме безпокойството и да възвърнем чувството за контрол над живота ви.

Каня ви да споделите своите преживявания, страхове и надежди. Заедно ще намерим начини да подобрим вашето психично здраве. Помнете, че всяка стъпка напред е победа и аз ще бъда с вас на всякий етап по пътя ви към изцеление.

С топлина и грижа, Вашият психотерапевт